The old location of the village was at «Palaioxoria», where all the houses were built on ground level, had earthen floors, no window shutters and the wooden roof was covered with flat stones. In the yard there used to be a hen-coop, a stable for the animals and a small kitchen garden.

After 1829 the village changed its location to the present day location. From then on, most of the houses were two-floored, stone-made, with wooden roofs covered with flat stones. On the ground floor («Katoe»), there used to be the storehouse and the stable. On the upper floor («Anogi») there were usually two main rooms: one was used as a kitchen and sitting-room, where also the elders used to sleep, and the other as the living-room and at night the bedroom for the couple and the children. A smaller room (named the «mesadra») was used in order to store the clothing. In the yard there was usually a hen-coop, a stable for the animals and a small kitchen garden, as well as a barn where they stored the animals’ fodder. In 1940 Elatou had 100 houses built in this traditional way.

After 1950 the flat stone roofs were progressively replaced by tile roofs and today most of the houses have tile roofs.

 
Designed by Vicky -mail e