Τα σπίτια του χωριού όταν αυτό βρισκόταν στη θέση «Παλιοχώρια» ήταν όλα ισόγεια, χωρίς παραθυρόφυλλα, με χωμάτινο πάτωμα και ξύλινη στέγη σκεπασμένη με πέτρινες πλάκες. Στην αυλή υπήρχε κοτέτσι, στάβλος για τα ζώα και ένας μικρός κήπος.

Από το 1829, που άρχισε η μεταφορά του χωριού στη θέση που βρίσκεται σήμερα, τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν με δύο πατώματα. Πρόκειται για πέτρινα σπίτια με ξύλινη στέγη καλυμμένη με πέτρινες πλάκες. Στο ισόγειο (κατώι) βρισκόταν η αποθήκη και ο στάβλος. Στο επάνω πάτωμα (ανώγι) υπήρχαν συνήθως δύο κύρια δωμάτια. Το ένα περιελάμβανε το μαγερειό και ήταν ο καθημερινός χώρος του σπιτιού, όπου και κοιμόνταν οι ηλικιωμένοι. Το άλλο ήταν ο οντάς όπου δέχονταν τους ξένους και το βράδυ αποτελούσε το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού και των παιδιών. Ανάμεσα στα δύο κύρια δωμάτια υπήρχε ένα μικρότερο που ονομαζόταν «μεσάντρα» και χρησίμευε σαν αποθήκη ρούχων. Στην αυλή υπήρχε πάλι κοτέτσι και μικρός κήπος, καθώς επίσης και αχυρώνας όπου αποθήκευαν την τροφή των ζώων. Το 1940 υπήρχαν στην Ελατού 100 σπίτια χτισμένα με αυτή την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Από το 1950 και μετά άρχισαν να αντικαθιστούν τις πέτρινες πλάκες στις στέγες με κεραμίδια και σήμερα πλέον τα περισσότερα σπίτια έχουν κεραμοσκεπή.

 
Designed by Vicky Επικοινωνείστε μαζί μου