Ελετσού ή Ελετζού
Σλάβικη ονομασία που σημαίνει «ευήλιο». Πρόκειται για την ονομασία του χωριού όταν βρισκόταν στα Ν.Α. της σημερινής Ελατούς στη θέση που λέγεται «παλιοχώρια».

Ομάλια
Η ονομασία που είχε η δυτική κορφή στο Κερασοβούνι λόγω του άδενδρου, ομαλού τοπίου της.

Νεραϊδάλωνο
Η βουνοκορφή της Ομάλιας όπου, κατά την παράδοση, στήνανε χορό οι νεράϊδες (υψόμετρο 1.708 μέτρα).

Πύργος του Γερακάρη
Η ανατολική κορυφή από το Κερασοβούνι, ο «Κόρακας», μετονομάστηκε το 1696 σε «Πύργο του Γερακάρη»(υψόμετρο 1.550 μέτρα) καθώς εκεί είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ο Μπέης της Μάνης Λιμπέριο Γερακάρης σαν συνεργάτης των Ενετών που διοικούσαν τότε την περιοχή.

Χαρατσί
Ανάμεσα στον Πύργο Γερακάρη και την Ομάλια σχηματίζεται το διάσελλο Χαρατσί (υψόμετρο 1.400 μέτρα) από όπου περνάει ο δρόμος που ενώνει την Αποδοτία με την Οφιονεία και τη Β.Δ. ορεινή Δωρίδα. Το όνομα Χαρατσί το πήρε επί Τουρκοκρατίας γιατί στο σημείο εκείνο λειτουργούσε ο σταθμός φορολόγησης της δεκάτης (δηλαδή 10%) στα διακινούμενα αγαθά.

Πλέϊκα
Σλάβικη ονομασία που σημαίνει «καστανόλογγος». Οι Σλάβοι που εγκαταστάθηκαν στο χωριό ανάμεσα στα 1059 με 1069 φύτεψαν αιωνόβιες καστανιές σε διάφορα μέρη του χωριού και ιδιαίτερα στο κάτω ανατολικό μέρος του που το ονόμασαν «Πλέϊκα».

Αμπέλια
Οι Σλάβοι κατείχαν όλη την περιοχή ανατολικά του ξενώνα της Ελατούς στην οποία είχαν αμπελώνα και για το λόγο αυτό η περιοχή είναι μέχρι σήμερα γνωστή με την ονομασία «Αμπέλια».

Σκοτωμένο
Μικρή χαράδρα όπου τάφηκαν 500 Τούρκοι οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχη που έγινε στην περιοχή τον Οκτώβριο του 1828.

 
Designed by Vicky Επικοινωνείστε μαζί μου